Историјат

Порекло становништва села Тавник

Стање из 1903. године, према књизи Радомира М. Илића, „О ЉУБИЋСКИМ СЕЛИМА“. Уз то, на крају су приложени и турски тефтер из 1832, као и пописна књига из 1863. године. 

Село Тавник (Тамник) је разбијеног типа. Подељен је на крајеве. Крајеви су: Вољавча, Горњи Крај и Равни Гај.

ГОРЊИ КРАЈ – Подгорци (12 к.), Дробњаци (7 к.), Радоичићи (5 к.), Ристовићи (2 к.), Буђевци (2 к.), Вучковићи (4 к.), Кокотовићи (1 к.), Миловановићи (3 к.).

ВОЉАВЧА – Стевановићи (3 к.), Зверотићи (5 к.), Богдановићи (9 к.), Радојковићи (2 к.), Спасојевићи (3 к.), Марковићи (2 к.), Павићевићи (1 к.), Аврамовићи (1 к.), Шћеповићи (8 к.), Миловановићи (2 к.), Обрадовићи (3 к.), Милошевићи (2 к.), Ивановићи (9 к.), Недовићи (1 к.), Миросављевићи (2 к.), Танасковићи (1 к.), Даниловићи (1 к.), Јовичићи (1 к.).

РАВНИ ГАЈ – Весовићи (4 к.), Кимчетићи (4 к.), Пајовићи (4 к.), Јовичићи (1 к.), Стевановићи (1 к.), Јевтовићи (2 к.), Ранковићи (3 к.), Стрелићи (5 к.), Васиљевићи (2 к.), Кнежевићи (5 к.), Трнавци (12 к.), Танасковићи (2 к.), Мартићи (3 к.), Ћубрковићи (2 к.).

Цело село има на 150 кућа. Задруге, која би бројала више од 10 душа, данас нема ни једне, ма да их је раније било. Веле да је село добило своје име због тога, што је пре било зарасло у густу шуму, тако да је у селу била тама, отуда Тамник или Тавник.

У овом селу се налази више остатака од старина:

1)     Старо гробље – оно је врло велико по пространству и зову га у селу џиновско гробље (Народ прича да су овде раније живели џинови, који су били огромно велики људи. Једна џиновска жена сретне једном приликом једног нашег малог човека, да тера кола и волове, па дохвати и њега и кола и волове и стрпа у своју кецељу и однесе кући. Ово је гробље тих џинова.) ……

2)     Темељи од старе цркве, од којих данас има само мало трагова. Веле да је овде пре била варош и да је та црква била у тој вароши.

3)     Једно место зову Чардачина и веле да су ту били турски чардаци.

4)     У потоку Вољавчи ископавају понекад разне ствари: комад воска, жрвањ, комаде од воденичког камена, аршине и др.

5)     Једно се место зове и Старо Село. Да ли је овде било каквог насеља нико у селу не зна, а на самом месту нема никаквих трагова ни остатака који би упућивали на то.

Сви ови побројани остаци од старине јасно нам доказују да је Тамник био одавна насељено место. Али већ у 1718.год. у аустријским споменицама он је забележен као пусто село (Tamnig).

преузето са сајта Порекло

Месна заједница Тавник © 2016 Frontier Theme
Show Buttons
Hide Buttons